1. Liturgi og kultsteder

Indledning
Ordet liturgi kommer oprindeligt fra den terminologi, der blev brugt i de græske bystaters politiske liv i antikken, hvor ordet henviste til den offentlige gudsdyrkelse, som de mest velstående borgere havde pligt til at forestå ved at finansiere folkets og byens (polis’) gudsdyrkelse. I Septuaginta (den græske oversættelse af det Gamle Testamente) blev ordet liturgi brugt som betegnelse for gudstjenesten i templet i Jerusalem. Derefter blev det brugt af kristne til at beskrive den foreskrevne og ordnede række af handlinger eller ritualer ved Kirkens offentlige gudstjenester.
De tre kristne hovedretninger – katolsk, ortodoks og protestantisk – har hver deres egen liturgi og kultsteder. Dette afsnit omhandler de vigtigste steder i den kristne gudsdyrkelse, men uden at gå i detaljer.
Kilde 1

Ikonostas i en østlig, ortodoks kirke

Her ses det indre af en kirke, der ligger inde i det ortodokse kloster i Kiev, hvis navn betyder ’huleklostret’. Klostret er en Lavra, et særlig vigtigt kultsted, grundlagt i 1051. Her bor ærkebiskoppen for den ukrainske ortodokse kirke (Moskva patriarkatet), Kievs metropolit. Inde i Allehelgenskirken, en af de tre der findes i komplekset, findes denne ikonostas, hvis overdådighed står i kontrast til de hvide vægge.

Kievs hulekloster, Pechersk Lavra.
Fotografi af Jorge Lascar.
Hentet fra: Flickr
https://creativecommons.org/licenses/by/2.0
Billede hentet fra: https://www.flickr.com/photos/jlascar/8600745665/ in (08/12/2014)

Kilde 2

Interiør fra en protestantisk kirke

Den protestantiske kirke i Orange, Sydfrankrig, var førhen en dominikansk kirke fra slutningen af 1500-tallet, som blev overgivet til protestanterne af Napoleon. Alteret er et enkelt bord placeret foran prædikestolen. Et tomt kors hænger på korets bagvæg; det minder om Jesu død, men understreger også hans genopstandelse. Bemærk det ubesmykkede indre.

Protestantisk kirke i Orange. Fotografi af Jean-Louis Zimmerman.
Flickr. Tilladelse via Creative Commons:
https://creativecommons.org/licenses/by/2.0
Billede hentet fra: https://www.flickr.com/photos/jeanlouis_zimmermann/2212452114/ (08/12/2014)

Kilde 3

Koret i en katolsk kirke

Denne kollegiatkirke (ordet hentyder til en kirke, som ikke er domkirke, men ikke desto mindre har et kollegiatkapitel), også i Sydfrankrig, var oprindeligt opført i romansk stil. Den har undergået mange forandringer, særligt i 1600-tallet hvor den blev udstyret med et rigt udsmykket indre i stil med italienske kirker. Fotografiet viser apsissen med dens væld af træskærerarbejder, der danner en kæmpestor altertavle.

Kollegiatkirken Notre-Dame des Anges, l’Isle-sur-la-Sorgue,
Frankrig. Fotografi af Jean-Louis Zimmerman.
Flickr. Tilladelse via Creative Commons:
https://creativecommons.org/licenses/by/2.0
Billede hentet fra: https://www.flickr.com/photos/jeanlouis_zimmermann/5338385131 (08/12/2014)