Introduktion til Religionsstudier: Religionsfilosofi

Author(s)

En bearbejdning og delvis omskrivning foretaget af Tim Jensen og Karna Kjeldsen af et engelsksproget udkast til en indledning til Horisont – en tekstbog for danske gymnasieskoler, redigeret af lektorer Annika Hvithamar og Tim Jensen samt gymnasielærere Allan Ahle og Lene Niebuhr, udgivet af Gyldendal, København 2013. Den oprindelige indledning er skrevet af Annika Hvithamar og Tim Jensen ud fra et bidrag af Caroline Shaffalitzky de Muckadell.

Department of the study of religion, University of Southern Denmark

Tak til udgiveren, Gyldendal, og til vores IERS-gymnasiepartner, Nyborg Gymnasium, for tilladelse til at bruge materialet og de engelske oversættelser som udgangspunkt for denne bearbejdning samt for deres hjælp i forbindelse med udarbejdelsen af dette modul.

Abstract

Dette modul giver indsigt i nogle af de centrale, filosofiske tilgange til religion såvel som eksempler på diskussioner og teorier. Desuden præsenteres eleverne for forskellige opgaver og spørgsmål. Side 1 præsenterer nogle metoder og målsætninger inden for religionsfilosofi samt forholdet mellem empiriske studier af religion, religionsfilosofi og teologi. Side 2 præsenterer traditionen for eksplicit kritik af religion samt nogle af de bedst kendte religionskritiske tænkere. Forholdet mellem etik og religion, eller moralfilosofi, udgør emnet for side 3, hvor eksempler på forskellige moralfilosofiske grene bliver præsenteret. Side 4 og 5 præsenterer eksempler på nogle af de klassiske og nutidige problemstillinger inden for religionsfilosofi samt religiøse temaer inden for politisk filosofi: theodicé-problemet, multikulturalisme og minoritetsrettigheder samt spørgsmålet om religion i det offentlige rum.