2. Civilreligion
Civilreligion
Amerikanske præsidenter nævner ofte Gud i deres taler, og tit taler de også om, at USA har en særlig mission i verden. På Memorial Day mødes amerikanerne om at ære nationens faldne soldater, og hver skoledag begynder med en fælles bøn, hvor eleverne sværger troskab mod ”én nation under Gud”. Amerikanerne slutter stærkt op om disse nationale begivenheder, både med hensyn til institutioner som præsidentembedet og traditioner som Thanksgiving. Denne form for tro og ritualer kaldes ’civilreligion’. Det var den amerikanske religionssociolog Robert Bellah, der først observerede (eller hævdede), at der i USA findes en særlig national religion ved siden af alle de andre religioner, som amerikanerne praktiserer. Denne civilreligion er temmelig abstrakt netop for, at alle kan deltage, uanset om de foretrækker en bestemt religion eller ej; men samtidig er den tilstrækkeligt særegen i sit forhold til den amerikanske nation til at kunne fungere som noget, alle amerikanere har til fælles.
Som alle andre religioner har også civilreligion en række særlige kendetegn:
- Den udtrykkes i taler, ritualer og monumenter.
- Den påberåber sig en særlig pagt mellem nationen og Gud.
- Den involverer forestillingen om en Gud, der belønner eller straffer nationen alt efter, hvordan den lever op til denne pagt.
- Den er adskilt fra både stat og kirke.
- Den dyrkes af hele nationen sideløbende med de religioner, som folk ellers bekender sig til.
Det er vigtigt at forstå, at civilreligion er en analytisk abstraktion. Kun religionsforskere taler om civilreligion. Ingen vil kalde sig selv ’civilreligiøs’ eller sige, at deres nation har en civilreligion. Begrebet er mest passende som en beskrivelse af forholdet mellem nation og religion i tilfælde, hvor der hersker religiøs frihed og religiøs pluralisme, sådan som der gør i USA. I lande med én religion, som eksempelvis Rusland, ville det være mere naturligt at tale om religiøs nationalisme. Her benyttes en bestemt religion til at legitimere nationen, og dem, der ikke er ortodokse, betragtes ikke helt som ægte medlemmer af nationen bestående af ortodokse russere.
Teksten er en omskrivning af et engelsksproget udkast til en indledning til Horisont – en tekstbog for danske gymnasieskoler, redigeret af lektorer Annika Hvithamar og Tim Jensen samt gymnasielærere Allan Ahle og Lene Niebuhr, udgivet af Gyldendal, København 2013. Den oprindelige indledning er skrevet af Annika Hvithamar og Tim Jensen ud fra et bidrag af Peter Lüchau.
Højdepunkter fra åbningsceremonien ved ungdoms-OL i Nanjing, 2014
Highlights from the Opening Ceremony for Youth Olympics Nanjing 2014
Source: https://www.youtube.com/watch?v=2qiwxo-p